Αρχική Ανακοίνωση Διημερίδα για τον Γιώργο Σεφέρη

Διημερίδα για τον Γιώργο Σεφέρη

27 Αυγούστου 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

             Στη διημερίδα για το μεγάλο ποιητή μας Γιώργο Σεφέρη, η οποία διεξήχθη στο Πολιτιστικό Κέντρο του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου «Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη» παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα νέα στοιχεία για τη ναξιακή καταγωγή της μητέρας του ποιητή και τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του στα Βουρλά και τη Σμύρνη.

            Στην εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης, οικονομολόγος (πρ. Υπουργός), απόφοιτος της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, ο ποιητής-βιβλιογράφος κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, η φιλόλογος-κριτικός κ. Μαρία Στασινοπούλου και ο φιλόλογος καθηγητής κ. Αντώνης Τζιώτης με συντονιστή τον πρόεδρο του Σ.Φ.Ν. κ. Γιώργο Μουστάκη, παρουσιάστηκαν το αναλυτικό γενεαλογικό δένδρο των οικογενειών Σεφεριάδη, Τενεκίδη και Αρώνη, από το οποίο προκύπτει, ότι η Δέσπω Τενεκίδη, μητέρα του ποιητή, καταγόταν από το Φιλώτι της Νάξου, όπως και οι Αρώνηδες, στη Σχολή των οποίων φοίτησε μέχρι τα 14 χρόνια του ο Νομπελίστας ποιητής. Από τις εισηγήσεις βάσει βιογραφικών κειμένων και εγγράφων προκύπτει ότι (α) ο ποιητής φέρει το όνομα του Ναξιώτη παππού του Γιώργου Κυριάκου Τενεκίδη και (β) ότι η μοναδική ρίζα καταγωγής από την τότε Ελλαδική χώρα, ήταν η Νάξος (Φιλώτι), δεδομένου ότι οι λοιπές προγονικές ρίζες του ήταν από τη Σμύρνη, την Άγκυρα και την Καισάρεια.

            Στη διημερίδα αναλύθηκαν οι επιδράσεις, στην προσωπικότητα του Αιγαιοπελαγίτη και Θαλασσινού Σεφέρη από: (α) τη μητέρα Δέσπω Τενεκίδη, στην οποία οφείλει την ανθρωπιστική ανατροφή του, (β) από τη Σχολή του Φιλωτίτη Νίκου και Χρήστου Αρώνη, στην οποία σπούδασε μέχρι 14 χρόνια του και (γ) από τη συνεχή και στενή φιλία του με το Νίκο Αρώνη, (εγγονό του ιδρυτή της Σχολής) στην Αθήνα και το Παρίσι, ο οποίος ουσιαστικά υπήρξε μέλος της οικογένειας Σεφεριάδη αφού ζούσε στο ίδιο σπίτι, μαζί τους, καθόλο το χρονικό διάστημα που σπούδαζε στην Αθήνα.

            Τα πρακτικά της διημερίδας, τα έγγραφα για την παιδεία στην Σμύρνη, και τα Βουρλά και τα γενεαλογικά «δένδρα» των οικογενειών Σεφεριάδη, Τενεκίδη και Αρώνη πρόκειται να εκδοθούν σε ενιαίο τόμο υπό την ευθύνη του ποιητή-βιβλιογράφου κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου.

            Όπως προέκυψε από τα ενδιαφέροντα στοιχεία, τα οποία οι εισηγητές παρέθεσαν στις αρχές του 1900 από τις 35.000 κατοίκους των Βουρλών οι 30.000 ήταν Έλληνες, από τους οποίους οι 21.000 ήταν Ναξιώτες και Κυκλαδίτες, κυρίως αμπελουργοί, βαρελάδες και έμποροι. Ένας εκ των πιο σπουδαίων οικονομικών παραγόντων των Βουρλών με σημαντική παρουσία στα κοινωνικά δρώμενα ήταν και ο παππούς του Γιώργου Σεφέρη, Γιωργάκης Κυριάκου Τενεκίδης, από το Φιλώτι της Νάξου, ο οποίος πλην άλλων υπήρξε δημογέρων, μέλος της Εταιρείας της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, ευεργέτης του Μουσείου και της Βιβλιοθήκης της κ.λ.π. Ο θείος του Σεφέρη Τενεκίδης Κόκος (Κυριάκος), υπήρξε διπλωματικός σύμβουλος του Ελευθερίου Βενιζέλου (όπως και ο Στέλιος Σεφεριάδης, ο πατέρας του ποιητή), ενώ ο γιος του Γεώργιος Κόκου Τενεκίδης, πρώτος εξάδελφος του Γιώργου Σεφέρη, καθηγητής του Διεθνούς Δημοσίου Δικαίου, Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου και Ακαδημαϊκός.

            Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με συναυλία έργων παραδοσιακής Μικρασιατικής Μουσικής και τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους Γιώργου Σεφέρη (Επιφάνια-Μυθολογία) με τη συμμετοχή της γνωστής (ναξιακής καταγωγής) τραγουδίστριας Πένυς Ξενάκη.

Τόσο στη διημερίδα όσο και στη συναυλία συμμετείχαν προσωπικότητες και φορείς από όλο το νησί με σημαντική παρουσία του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικου. 

Η χειροθεσία του Γιώργου Ανωμερίτη Χίος 15/9/15 (Βίντεο)

Κλικ εδώ για να δείτε το Βίντεο

Δύο νέες εκδόσεις της Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη από τα παιδιά Α', Β' και Γ' τάξης του Δημοτικού σχολείου Φιλωτίου Νάξου!

Κλικ στις εικόνες

Η Γοργόνα της Νάξου


Δείτε το εδώ το ηλεκτρονικό βιβλίο

Παραμυθομαγειρέματα


Δείτε το εδώ το ηλεκτρονικό βιβλίο

Αφίσες εκδηλώσεων

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 4 επισκέπτες και 0 μέλη.